سرانجام قیمت خودرو و کشکمش های میان خریداران و دلالان بازار این روزهای کشور ، در گرو توافق احتمالی این ماه خواهد بود ، توافقی که امروز آمریکا با لغو تعدادی از تحریم ها به اتفاق افتادن آن قوت بخشید .
در این شرایط، اما کارشناسان صنعت خودرو معتقدند که گذشت زمان به زیان صنعت خودرو در حال حرکت است؛ تا جایی که تاخیر در حل و فصل داستان برجام برخلاف عقیده برخی سیاسیون، صرفا تاثیرگذاری برجام را کم و در نقطهای صفر خواهد کرد
در این خصوص، فربد زاوه در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره احتمال کاهش قیمت خودرو پس از توافق وین، میگوید: میزان کاهش قیمت، به شکل تفاهم بستگی دارد. اگر توافق، موقت و زماندار باشد، تقرییا نه کاهش به دنبال دارد و نه جلوی تورم را میگیرد.
وی میافزاید: تفاهم هستهای اگر موقت باشد، احتمالا حتی به قرارداد قطعات منفصله و سیکیدی هم ختم نمیشود و این یعنی موجودی خودروهای پارکینگی کم نخواهد شد و لذا تاثیری بر بازار نمیگذارد.
این کارشناس بازار خودرو با ذکر این نکته که هنوز تکلیف افایتیاف مشخص نیست، تصریح میکند: اگر مجمع بلافاصله آن را بپذیرد؛ احتمالا خروج از لیست سیاه چند ماه زمان نیاز دارد و اتصال شبکه بانکی زیر یکسال چندان قابل تصور نیست.
زاوه عنوان میکند: موضوع اعتبارات اسنادی مدتدار و اعتبار مالی هم که ذات صنعت خودرو است، در این شرایط احتمالا به دو سال زمان نیاز دارد. چنین فضایی یعنی در تفاهم مدتدار برجام، بحث خطوط اعتباری تا تعیین تکلیف دوره تنفس معلق میماند و در نهایت شرکتها پس از یکسال از طریق شبکه بانکی میتوانند نسبت به خرید نقدی اقدام کنند.
این کارشناس بازار خودرو متذکر میشود: ماشین تورم اقتصاد هم با توجه به عدم کاهش هزینههای جاری و انبساط هزینههای غیرضرور فعال خواهد ماند و حتی شروع درآمد نفتی و میعانات و آزادسازی ارزهای کشور در کوتاهمدت و میانمدت، مشکل کسری بودجه را حل نخواهد کرد؛ مگر دولت سریعا اصلاحات ادارای گستردهای در کشور انجام دهد که کاملا دور از ذهن است.
زاوه تاکید میکند: برجام اگر دوساله یا مدتدار باشد، تاثیری در بازار نخواهد داشت و اگر هم تعدیل قیمتی رخ دهد، بسیار کوتاه و گذرا و ناپایدار است و روند تورمی در مدت کمی غلبه خواهد کرد.